web analytics

Goudriaan Route Zuid Hollland

Mooie heldere maandagochtend. Ondanks dat ieder weerbericht melding maakt van regen. treffen wij een blauwe lucht en een zonnetje aan.  Op naar Wilma en na de de koffie aldaar naar het opstappunt gereden. Het oude raadhuis  ?

Later blijkt dat het desbetreffende café te zijn gevestigd in het oude raadhuis.  Dus even verwarring maar gelukkig is Wilma mee met een uitgebreide route beschrijving.

Er is even onduidelijkheid over de lengte van de route er wordt in diverse beschrijvingen op internet gesproken over 24 kilometer en 17 kilometer. Via  de stappenteller van Dick komt het uiteindelijk uit op 19,3 kilometer inclusief de “valse “ start.

Waar je wel op moet letten is dat er op internet 2 Goudriaan routes voorkomen een in Noord Holland en 1 in Zuid Holland. De laatste is dus ook de door ons gelopen route.

We houden het vandaag heerlijk droog en hebben onderweg geen druppel regen gehad. Een heel afwisselende route veel te zien onderweg  verhard maar ook door de weilanden. Geen last gehad van het autoverkeer.

Goudriaan is een dorpje in de Alblasserwaard, gelegen aan de historische verbindingsweg tussen de vestingsteden Nieuwpoort en Gorinchem, nu de provinciale weg N216. Het is een duidelijk lintdorp langs het riviertje Goudriaan.

De grondsoort in de omgeving bestaat hoofdzakelijk uit laagveen met hier en daar een zandrug, de zogenaamde donken.

Deze Goudriaanroute start bij het oude raadhuis, tegenwoordig een restaurant met een terras, waar parkeergelegenheid is.

Via de Molenkade wandelen we naar de Goudriaanse molen en daarna door het weiland naar de Westermolen. Hierna lopen we over de fraaie Goudriaanse Kade, een gras- en houtkade die dwars door de weilanden loopt.

Bij de Boonevlietweg steken we over en lopen via een houtkade verder waarna we even later uitkomen bij het Museum Lanchelevici. Vanaf hier volgen we een fietspad en nadat we de drukke N214 zijn overgestoken lopen we alweer snel door de weilanden naar het dorpje Giessen waar we het riviertje de Giessen ovesteken.

Vanaf hier volgen we, door de weilanden van de Slingelandse polder, dit riviertje en passeren de Lutjewaardse molen en even later het gemaal waarna we bij Pinkenveer de Giessen oversteken en waar we de oude toltarieven anno 1912 nog kunnen zien.

Bij de Helenahoeve gaan we rechts richting Goudriaan en passeren even later het oude dieselgemaal de Schuilplaats. Dan lopen we via een fietspad terug, langs het water, naar Goudriaan en komen we weer uit bij het startpunt van deze route.

 

Landelijk Wandelprogramma, de meest actuele wandeltochten agenda


Ontdek meer van Wandelingen en Wandelroutes

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Wij vinden het leuk om jouw reactie op ons berichtje te lezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandelingen en Wandelroutes

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Geverifieerd door MonsterInsights