web analytics

Wandeling langs de Kromme Mijdrecht

Een route samengesteld langs het riviertje de Kromme Mijdrecht. We hebben weer gebruik gemaakt van de fietsknooppunten route.

De Kromme Mijdrecht is een meanderend riviertje dat loopt van de Grecht in Woerdense Verlaat, via De Hoef, naar de Amstel bij Amstelhoek.

Het heeft een lengte van iets meer dan tien kilometer. Aan deze rivier ligt een dorp in de gemeente De Ronde Venen dat naar de rivier is vernoemd: Kromme Mijdrecht.

De ondergrond van het gebied rondom de Kromme Mijdrecht bestaat uit mariene sedimenten afgezet in een kweldermilieu. Nadat de invloed van de zee was verdwenen doordat de strandwallen aan de kust ongeveer 4.000 jaar geleden aaneengroeiden, verlandden de kreeksystemen en begon veengroei op gang te komen. De Kromme Mijdrecht is na de periode van veenontwikkeling als afwateringsstroom ontstaan. In het gebied heeft ontwatering en gedeeltelijke vergraving van het veen plaatsgevonden. Als gevolg van inklinking van het omringende land ligt de huidige loop van de Kromme Mijdrecht ongeveer 1,5 tot 2 meter hoger in het landschap. De Kromme Mijdrecht en omgeving is een redelijk gaaf en representatief veenstroomgebied. Het is daarmee een aardkundig waardevol gebied.

Ontdek meer van Wandelingen en Wandelroutes

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Wij vinden het leuk om jouw reactie op ons berichtje te lezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandelingen en Wandelroutes

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Geverifieerd door MonsterInsights