web analytics

Purperreiger gespot op de Sprinkhaanzangerroute

Wel is waar geen foto deze keer van de purperreiger maar wel 2 maal gespot tijdens onze ANWB Sprinkhaanzangerroute.

De eerste keer goed en duidelijk dichtbij  waarneembaar deze keer namelijk niet vergeten een verrekijker mee te nemen. De 2e keer haast bij het einde van de wandeling en vloog toen gauw weg.

De purperreiger is een sierlijke reiger met een fraai uiterlijk. De purperreiger is donkerder, kleiner en vooral slanker dan de blauwe reiger. In vlucht vallen vooral de ver uitstekende poten met lange tenen op.Het voedsel bestaat vooral uit vis en amfibieën, welke in ondiep open water gevangen worden.

De purperreiger (Ardea purpurea) is een lid van de reigerfamilie (Ardeidae).Een legsel bestaat meestal uit 4 tot 5 eieren, die 25 tot 30 dagen worden bebroed.Deze soort broedt in een groot gebied dat reikt van Afrika tot Centraal- en Zuid-Europa en diep in Zuid- en Oost-Azië.

De Europese populatie bestaat uit trekvogels die overwinteren in Afrika. De purperreiger is verder een zeldzame dwaalgast ten noorden van het broedgebied. De purperreiger is een moerasbewoner en broedt koloniegewijs in drassig, overjarig rietland en in door oud riet omgeven struweel.

De soort telt 4 ondersoorten:

    A. p. purpurea: van zuidelijk en centraal Europa tot centraal Azië en het Midden-Oosten, Afrika bezuiden de Sahara.
A. p. bournei: Kaapverdische Eilanden.
A. p. madagascariensis: Madagaskar.
A. p. manilensis: zuidelijk en oostelijk Azië tot de Filipijnen en Indonesië.

Deze reiger broedt in kolonies in oud riet, in laag struweel en in moerasbos (elzen en wilgen). Hij vist in helder water vanuit begroeide oevers en laat zich makkelijk verstoren. In de winters trekken deze purperreigers naar West-Afrika zuidelijk van de Sahara.
Vanaf zeker 1800, maar mogelijk eerder, broeden er purperreigers in Nederland. Het aantal zal in de loop van de 19de eeuw zijn gedaald door het droogleggen en ontginnen van moerasgebieden. De eerste tellingen zijn van 1971 en 1977, toen waren er 900 broedparen. Dit aantal daalde naar 300 in 1984, na een korte opleving werd rond 1990 een dieptepunt onder de 250 broedparen bereikt. Sindsdien stijgt het aantal weer.[2] Volgens SOVON waren er in 2007 523 broedparen in Nederland.[3] De soort staat als niet bedreigd op de internationale rode lijst van de IUCN[1] maar valt wel onder de AEWA. De soort is in 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet. De soort staat niet op de Vlaamse rode lijst.
Dankzij de beschermde status van de purperreiger verklaarde de Raad van State een besluit tot het plaatsen van windmolens bij natuurreservaten in Overijssel nietig (uitspraak 1 april 2009 Afdeling Bestuurssrechtspraak).

bron:Wikipedia

sprinkhaanzangerroute

Wij vinden het leuk om jouw reactie op ons berichtje te lezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Wandelingen en Wandelroutes

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder