Bruine bonen met appels en spek
Beans with Apples and Pork
500 grams dried brown beans
6 Granny Smith apples
300 grams fresh pork or streaky bacon
(for a less greasy meal use pork chops)
3 onions
150 grams molasses or Dutch stroop
salt, pepper & cinnamon
coarse black bread or multigrain bread
Start preparation a day ahead. Soak the beans overnight in plenty of water. The following day, bring the beans and the same water – with a level teaspoon of salt – to a boil and cook over low heat for about 60 minutes.
Meanwhile, peel and core the apples and slice them in rings. Boil the rings in shallow water for a few minutes and drain. Sprinkle the pork with pepper and cinnamon, and slowly fry in its own fat. Save the grease. (When opting for pork chops, fry in a little butter, and save the fat).
Peel and dice the onions and fry in the bacon grease/fat. Add the apple slices to the beans and drain. Very slowly warm the molasses/stroop and add some of the bacon grease/fat. Serve the beans with the fried pork and the hot molasses on the side and thick slices of bread.
The words ‘stroop’ and ‘syrup’ have the same origin and were derived from the Arabic language; both mean the same thing. Akin to that is the Arabic word ‘sharab’, which means the drink made of a syrup and became known as ‘sorbet’ in Dutch or ‘sherbet’ in English.
Bruine bonen met spek en worst
Catagorie : Groenten Aantal personen : 4 Bereidingstijd : 00:40:00
Ingrediënten :
1 groot blik bruine bonen
2 uien
1 rode paprika
100g spekblokjes
1 rookworst
1 winterwortel
peper
zout
zilveruitjes en augurk
Bereidingswijze :
Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de paprika schoon en snijd ze in kleine reepjes. Maak de winterwortel schoon en snijd deze in stukjes. Laat de boen uitlekken. Bak in een pan de spekjes uit en fruit hierin de ui. Voeg dan de paprika en wortel toe en laat dit een paar minuten bakken. Snijd de rookworst in plakjes en schep deze samen met de bruine bonen door het spek groente mengsel. Laat alles goed warm worden en maak het op smaak met peper en zout. garneer het met zilveruitjes en een gesneden augurk.
Ontdek meer van Onze wandelervaringen
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wat een lekker recept. Echt een aanrader. De combinatie van zoet met zuur en mosterd is lekker. Had i nog nooit geprobeerd. Zo vind ik bruine bonen te gek! Lia
Dank voor het compliment!